(НАССР) ДЛЯ ШКІЛЬНИХ ЇДАЛЕНЬ

 


НАССР − це абревіатура від англ. Hazard Analysis Critical Control Points, що вказує на систему аналізу небезпечних чинників і контролю в критичних точках, засновану на методі виявлення й управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів.


Меню страв

Збірник рецептів


Закони України

Накази та листи


Документація по харчуванню в КЗ ДСШ І-ІІІ ступенів “Світоч” ДМР ВР ЗО:

Додаток до сертифікату на систему управління безпечністю харчових продуктів
Лист Держпродспоживслужби від 31.08.2021р.
Перспективне двотижневе меню
Рішення про державну реєстрацію потужності
Рішення про державну реєстрацію потужності ТОВ КДХ СОНЕЧКО
Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів
Эксплуатаційний дoзвіл ТОВ КДХ СОНЕЧКО
Розпорядження міського голови “Про організацію харчування дітей пільгових категорій” №223 від 02.09.2021р.
Графік харчування здобувачів освіти у закладі


Інформування споживачів про наявність алергенів у харчових продуктах

 
6 серпня 2019 року відбулося введення в дію Закону України «Про інформацію для споживачів харчових продуктів».
Законом встановлено загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема стосовно їх маркування, а також обов’язки операторів ринку стосовно доведення цих даних до споживачів.
Однією з вимог зазначення у маркуванні харчових продуктах речовин або продуктів, що спричинюють алергічні реакції або непереносимість – алергенів.
Статтею 15 Закону України надаються роз’яснення, яким чином алергени повинні зазначатися на маркуванні харчових продуктів. Важливо наголосити на тому, що обов’язковою для надання є інформація про вміст алергенів, що визначені додатком № 1 до Закону. Алергени повинні зазначатися в переліку інгредієнтів харчового продукту, який має включати всі інгредієнти в порядку зменшення їх маси станом на момент їх використання у процесі виробництва харчового продукту. Крім того, назва алергенів має бути виділена серед решти інгредієнтів харчового продукту за допомогою шрифту, кольору, фону, стилю тощо.


 

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ, ЯКІ ЗОБОВ’ЯЗУЮТЬ ОПЕРАТОРІВ РИНКУ РОЗРОБИТИ ТА ВПРОВАДИТИ СИСТЕМУ НАССР

– Закон України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (ст..20, 21);

– Закон України № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;

– Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 429 від 17.10.2015;

– Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 41 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акту, складеного за результащрдтами аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів»;

– Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 42 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акту, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно додержання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами»;

– Постанова Кабінету міністрів України №896 від 31 жовтня 2018р. «Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження».

Впровадження системи НАССР на харчоблоці (презентація Заступника директора з навчально-виховної роботи Беценко А.О.):